Varför en vigsel utan telefoner är det bästa ni kan ha.


Varför är "urkopplade" ceremonier så pass viktiga? Föreställ dig då det här... Din bröllopsdag har nu kommit och all den tid som har lagts ner för denna oförglömliga dag är nu här. Det är en av de största dagarna i ditt liv, och du har anställt en professionell fotograf för att fånga allt på bästa möjliga sätt. Det är dags för vigseln att börja och gäster börjar ta fram sina telefoner och tar bilder medan du går nerför gången, när ni byter ringar, er första kyss som makar och vid utgången. Alla dessa mobiltelefoner finns nu även i dina bröllopsfoton som din fotograf har tagit. Hur kul är det?


Så vad är då en urkopplad vigsel och vad innebär det? En urkopplad vigsel-ceremoni, eller "unplugged" som man brukar säga är en vigsel där brudparet önskar att inbjudna gäster låter telefoner, kameror och annan elektronisk utrustning ligga kvar i fickan. Vi vet alla hur beroende vissa människor är av sina telefoner, och det finns alltid de människor som tror att de MÅSTE ha en egen bild av er första kyss. Men bara en enda telefon eller kamera i dina bröllopsfoton kan förstöra hela stämningen, och det är nog ingen som vill. En annan anledning till varför man ska undvika att ta bilder under vigseln är för att helt enkelt vara närvarande! Se med egna ögon på vigseln, inte genom en skärm, lyssna på prästens ord och var en del av det som är parets hittills största dag i deras liv, det är stunder som dom gärna vill dela med er. Var inte oroliga om det kommer tas bilder eller inte, brudparet har anlitat mig för att faktiskt göra just det jobbet, och jag tror säkert att paret delar mer än gärna med sig av sina bilder från vigseln (och bröllopet i sig) med er när alla är levererade, det gäller bara att tänka lite på någon annan än sig själv just denna dag.


När ska man informera om det?


Det finns nu ett antal olika sätt du kan låta dina gäster veta att du vill ha en urkopplad vigsel. Det första sättet är att ha en stor tydlig skylt i början av gången eller ingången till kyrkan. Ha denna skylt på ett staffli, det gör att alla som passerar kommer se den innan de sätter sig. Ibland kan vissa gäster ändå missa detta, antingen för att man hälsar på andra gäster som man känner, man tittar på den fina interiören i kyrkan och kanske inte ens tänker på att läsa skylten, man bara går förbi den. I det här fallet rekommenderar jag också att en ansvarig person (eller prästen i vissa fall) ger informationen muntligt innan vigseln börjar, att detta är en urkopplad vigsel, och att alla ombeds stänga av sina telefoner och lägga undan dem tillsammans med eventuella kameror (att sätta på ljudlöst är ju alltid en självklarhet, ingen gillar plingande och plongande under tiden prästen försöker hålla ceremonin igång, det kan bli väldigt störande). Vanligtvis, när gäster får en muntlig påminnelse så är de mer benägna att vara mer förstående och vill inte riskera att ses som olydiga eller själviska. Du kan självklart också låta gästerna veta att de kan jättegärna ta bilder av dig eller med dig efter vigseln. Dessutom är jag som fotograf också villig att ta bilder av dig med någon av dina gäster!


Hur ska man säga det?


Ett fint sätt att säga att ni vill ha en urkopplad vigsel kan vara så här: "Hej kära gäster och välkomna till vår urkopplade vigsel! Vi har kille med oss idag som heter Jiannis, och han kommer att vara vår fotograf för dagen. Vi ber gärna alla gäster att stoppa undan era telefoner då vi gärna vill att ni är närvarande och en del av vår fina ceremoni. Ni behöver inte oroa er för att ta egna bilder, han kommer att göra allt detta för oss alla! Vi kommer självfallet dela med vårt bröllopsgalleri med alla våra gäster när vi får de färdiga bilderna från honom. Tack så mycket och njut av vigseln som följer!" Du kan välja att följa alla rekommendationer i detta inlägg för en urkopplad vigsel, men det kan fortfarande vara någon person som fortfarande inte lyssnar. I det fallet så gör jag alltid mitt bästa för att undvika dem, men om de sitter nära gången så kommer de troligen att finnas med på dina foton, och det är då något jag inte kommer undvika, speciellt om den personen också väljer att exempelvis sticka ut sin telefon i gången för att ta en fin bild, men som hindrar mig som faktiskt är där för att göra just det jobbet. Så jag uppmanar alltid mina brudpar att göra en urkopplad vigsel. Jag föreslår det, inte bara för att jag vill att du ska ha fina bilder med dig resten av era liv tillsammans, utan för att se till att alla dina gäster är fullt närvarande under din ceremoni och är där för att bevittna att ni blir äkta makar!