Riskastning efter vigseln är en fin tradition som tros ha sitt ursprung från Romartiden och sägs symbolisera fruktbarhet, välstånd och frikostighet. Början till ett nytt liv helt enkelt.

Denna betydelse har dock ändrats lite sen det introducerades hos oss här i Norden och att gäster önskar brudparet en bra och lycklig framtid.

ALTERNATIVA MILJÖVÄNLIGA TIPS FÖR RISKASTNINGEN


Bröllopsplaneringen har dragit igång, men just nu funderar ni också över vilket som är det bästa alternativet för riskastning när ni som brudpar går ut ur kyrkan (eller annan vigsel utomhus)! Att använda sig av vanligt ris är enkelt men är kanske inte det bästa om man är någorlunda mån om miljö och natur (nej, fåglar dör inte av det enligt Svenska Djurskyddsföreningen, men det kan göra lite ont om man får riskornen i ögat). Så här nedan listar jag några alternativa tips för den traditionsenliga riskastningen efter vigseln som kommer göra hela upplevelsen både fin och miljövänlig!


En del alternativ kan kännas roliga och självklara att använda istället för ris, men jag kan förklara för- och nackdelar med dessa. Som t.ex:


Ballonger!

Ballonger kan låta rom en rolig idé, det finns en mängd olika färger, storlekar och former att välja mellan, och så länge ni har ballong-kastningen inomhus så är det inga problem. Utomhus så är det inte ett bra alternativ då ballonger är ju gjorda av plast, och att släppa ut det i naturen är ju allt annat än miljövänligt. Ni kan säkert hitta märken som annonserar och marknadsför att deras ballonger är biologiskt nedbrytbara och skadar inte naturen, men i många fall så är detta falskt, och jag skulle hellre välja den säkra vägen att inte välja ballonger alls. Som vi sa innan, inomhus går det bra, för det är lättare att samla ihop skräp och slänga/återvinna på rätt sätt.


Konfetti/serpentiner.

Även här ett alternativ som oftast är gjort av plast och så länge det slängs inomhus och är lätt att sopa/plocka upp för att slängas på rätt sätt så är det inga problem, men utomhus är detta ej rekommenderat då vi gärna vill undvika (mer) mikroplaster i naturen (och är dessutom väldigt svårt att plocka upp allt efter sig, tänk då även om det blåser eller regnar). Numera är det även olagligt att släppa ut konfetti som innehåller plast i naturen. Värt risken för lite skojs skull?Så istället för ris:


1. Ekologiska rispuffar, väger lite mer, lättare att kasta och påverkas inte av vinden lika mycket som blomblad (se nedan). RawFoodShop har nog bland de bästa alternativen på marknaden vad jag kan hitta.


2. Popcorn! Lite som rispuffar, lätta att kasta, smälter bort när det regnar och gör inte så ont när man blir träffad (använd då inget smör eller salt till, det kan bli kladdigt, ta det i soffan med en film istället haha).


3. Frön. Välj ekologiska frön som fåglarna kan äta när ni är klara, gärna lite mindre som solrosfrön och sesamfrön. Då blir dom glada!


4. Blomblad, det blir både romantiskt och vackert (ser även riktigt fint ut på bild) och det finns i alla möjliga färgskalor, välj blandade färger eller köp efter ert färgtema för bröllopet (om ni har). Blommor går att köpa hos din lokala florist eller så kan du köpa billigt (på t.e.x ICA) och plocka av bladen själv, färska eller torkade funkar lika bra. Välj gärna närproducerat! Tänk på att om det blåser så kanske detta inte är det bästa alternativet då det blir svårt att pricka rätt! 😊


5. Örter och te i lösvikt. Det doftar gott och man kan välja olika örter beroende på vad man vill att det ska symbolisera. Torkad lavendel är en personlig favorit! Annars går det bra med timjan, rosmarin, mynta mm.


6. Vindsnurra eller flaggor/vimplar! Detta blir ju främst symboliskt. Inget kastas och det skräpas inte ner, dessutom kan man få ta med sig snurran/flaggan hem! Extra roligt för de mindre barnen som följer med och till skillnad från andra alternativ så vill man gärna att det blåser lite! Skriv egna texter eller använd dina personliga färger för att det ska anpassar efter era önskemål och teman för dagen!


7. Ringklockor, också symboliskt. Välj bjällror eller ringklockor som ger ett härligt klingande ljud när ni nu ska börja ert nya liv tillsammans. Bonus, tillsammans med vindsnurror och flaggor så kan detta användas om och om igen! Bra va?


8. Såpbubblor är kul o ser jättebra ut på bild, men igen väldigt beroende av vädret som ni förstår och man behöver stå ganska nära brudparet för att det ska bli bra. Kontrollera märket så att det inte innehåller ämnen som kan lämna fläckar på kläder.


9. Sist men inte minst, och lite udda. Ekologiskt pärlsocker! Tillräckligt stora för att fastna på bild och smälter bort ganska snabbt så fort det blivit lite blött på marken!En bra sak att alltid tänka på är om riskastningen kommer ske inomhus eller utomhus, men fråga också prästen (vid vigsel i kyrka) eller markägaren (vid vigsel på annan plats än i kyrkan) om vilka alternativ är okej att använda på deras mark. Bättre att få tillåtelse innan än att det ska vara sura miner efteråt, så alla blir nöjda. Pinterest är en utmärkt sida att hitta inspiration till alla alternativ ovan (men också sånt som inte står här), och jag hoppas denna lilla guide har varit till någon hjälp för er att hitta bästa alternativet för ert bröllop.