Min första upplevelse.


Jag har aldrig varit hos en glasblåsare förut, aldrig sett live hur man ger liv och form på något så skört men också så starkt på samma gång. Men denna torsdag fick jag chansen, jag var ledig hemma med lilleman och fick lite tid över att hitta på något, så jag hörde av mig till Nina på Blank Studio i Nora och kollade om jag möjligtvis fick göra ett besök hos henne i ateljén, både för att jag var så nyfiken av arbetet som glasblåsare men också för att jag så gärna ville köpa något med mig hem. Nina var så snäll och sa att jag fick jättegärna besöka henne, och efter en liten lunch hemma så satte vi oss i bilen lilleman och jag och körde iväg. Tur nog så somnade Isak i bilen helt lagom så att jag skulle kunna vara i ateljén ostört utan att behöva jaga runt en 2-åring bland glas och farliga redskap. Så han fick sitta kvar o sova i bilen under tiden.


Jag ankommer till en liten gård beläget på andra sidan Norasjön och efter att ha parkerat så kliver jag in i en fin liten studio där Nina skapar sin konst. En glad hälsning senare så får jag höra om verksamheten, hur den startade, hur saker och ting går till och en massa tekniska detaljer som gör det möjligt att kunna skapa former och konst av glas, bla. temperatur på ugnar (väldigt väldigt varmt), vilka redskap man använder för att forma, klippa och hantera glaset, samt mycket mer.

Ett minst sagt spännande och kreativt arbete, som lite som fotografering så kräver det ett visst öga för detaljer och fantasi. Att kunna se den färdiga produkten innan man ens påbörjat arbetet. Planering, testning och omprövning. Tills man lyckas.


Efter en trevlig pratstund och en liten uppvisning om hur hennes arbete går till så lämnade jag ateljén med två väldigt vackra champagneglas som jag haft mina ögon på ett tag, jag fullkomligt älskar formen, storleken och själva verket att dom är handgjorda och inte massproducerade som andra glas man köper i butik, unika! Med det köpet väljer jag också att stödja och gynna lokala hantverkare och företag.

Glada färger

Lyxigt läckert

Vill du veta mer om Ninas arbete och se hennes fina produkter? Klicka på knappen nedan så skickas du vidare till hemsidan!

Nedan ser du lite fler bilder från mitt besök i hennes ateljé, många smådetaljer och mycket att hålla reda på!