Wohoo! Vad kul, nu har du tagit första steget mot det som kan bli din bästa investering för din bröllopsdag.


Vad händer nu?

Jag brukar vara väldigt snabb på att svara på förfrågningar, såvida jag inte är upptagen med annat uppdrag eller att jag kanske checkat ut för dagen, men oroa er inte, jag återkommer så snart som möjligt, vanligtvis inom 48 timmar.


Små funderingar

Vi gifter oss inte i Nora, kan man anlita dig ändå?

Jag utgår från Nora i Örebro län men jag älskar att resa och accepterar gladeligen uppdrag i andra län också samt i hela Sverige och världen, dock för längre resor tillkommer reseersättning och övrigt enligt överenskommelse (t.ex, milersättning, resebiljetter, övernattning vid heldagspaket mm).

Jag har en extra liten plats i hjärtat för att fota bröllop i Grekland och ön Kos (dels för att jag själv vuxit upp där), så har ni planer på att gifta er på en fin idyllisk plats där så följer jag gärna med (jag pratar ju flytande grekiska så jag kan agera översättare/koordinator också)!

Bilderna, vad, hur och när får jag dem?

Bröllopsbilderna levereras digitalt via ett bildgalleri där ni själva kan ladda ner på valfri dator, platta eller smartphone, alltid i JPEG-format med högsta möjliga kvalitet både i färg och svartvitt för utskrift, det går även att välja att ladda ner i mindre kvalitet för publicering på webben och sociala medier.

Hur lång tid det tar att få sina bilder levererade beror på valt paket och tidsåtgång, för 2 timmars fotografering tar de ca 2-4 veckor medans en hel dags bröllop tar mellan 4-8 veckor beroende på om det är hög- eller lågsäsong (man får alltid ett litet smakprov senast 48 tim efter vigseln som man kan lägga upp på sina sociala medier eller skicka till inbjudna som kanske inte kunde närvara).

Hur betalar jag?

Jag tar ut en bokningsavgift på 5000 sek så ni kan vara säkra att jag är tillgänglig och bokad för er dag (med 14 dagars full retur/ångerrätt, återbetalas ej efter detta), sen har ni gott om tid att välja vilket paket som passar er bäst i efterhand. Denna bokningsavgift ska betalas inom 14 dagar från förbokning för att datumet ska vara garanterat för er.

Jag tar tyvärr inte emot kontanter eller kortbetalningar så betalning sker via faktura (som också har 14 dagars betalningsvillkor) för det behöver jag fullständigt namn, adress och e-post för fakturering. Det går även bra att betala med SWISH och då skickas ett digitalt kvitto till angiven mejladress efter mottagen betalning. Vid eventuell försening av betalning skickas en påminnelse med en förseningsavgift.

Vad händer om det är dåligt väder?

Kort sagt: Omfamna dagen som den är! Vädret är nog det enda som inte går att påverka oavsett hur mycket man önskar att det vore annorlunda, men vi kommer ha kul och får jättefina bilder även i regn och rusk, bara man själv är öppen för det! Men du kan vara lugn, jag brukar jag alltid se till att ha en plan B. Vid lätt regn och stänk, snö eller blåst, sol eller värmebölja så kör vi som planerat så länge det inte finns allvarlig risk för skador eller sjukdom, där tar vi inga risker för vare sig kropp eller utrustning! Paraplyer funkar jättebra vid sådana tillfällen det regnar lite (jag har alltid med mig egna fina vita som passar utmärkt att fotas med), kanske finns det träd i närheten som skyddar eller tak, veranda osv. Vid storm eller ösregn så fotar vi inomhus såklart och gör det bästa vi kan på det sättet.

Vad är det för speciellt med Fine Art utskrifter?

Fine Art utskrift innebär att bilderna skrivs ut på ett arkivbeständigt papper i museum-kvalitet som inte riskerar att gulna över tid som ett vanligt fotopapper kan göra.

Mina bilder skrivs ut på ett lyxigt och tjockt matt papper på 310 gsm (gram per kvadratmeter), det ger en extra lyxig känsla som är så gott som redo att hängas upp som den är, med eller utan ram!

"Say Yes To The Dress" fotografering?

Precis det. Du har spanat in din favorit-butik, dina favoriter bland brudklänningar och nu står du här tillsammans med din mamma, din syster eller din bästa vän och ska göra det kritiska men ack så spännande valet av vackra klänning som du ska ha på dig på ditt bröllop.

Under ca 45-60 minuter så är jag på plats och dokumenterar hela processen, glädjen, tårarna och känslan av lycka att hitta den rätta klänningen, den som får dig att säga "this is it"! Inget poserat, utan här låter jag bara känslorna och ögonblicken utvecklas till det som kommer vara en av centrum-punkterna av bröllopet. Du får med dig 20st bilder som jag väljer ut och dessa får du tillsammans med leveransen av ditt fulla galleri från bröllopet, då jag vill att det ska vara en liten upplevelse i sig.

Jag kommer till valfri butik inom 5 mil från Nora men kan självfallet resa längre mot en fast resekostnad.

Vad är det som jag betalar för?

Minnen för livet som inte går att ersätta! För att kunna fånga det bästa från er dag så krävs det tid och engagemang från fotografens sida, att ha ett öga för detaljer och kunna förutse samt identifiera känsloladdade ögonblick, för det krävs också erfarenhet. Bilder, album och utskrifter är ju självklart en del av det hela också. Priset beror för det mesta på hur lång tid det tar totalt från att ni bokat tills ni har fått er bilder levererade.

Den mesta av tiden läggs ner efter själva fotograferingen och avser inte bara själva plåtningen utan även allt för- och efterarbete, vilket man kanske inte alltid tänker på att det tar lite tid. Med det menar jag all förberedelse av utrustning, spaning av möjliga platser att fota på, resekostnader och försäkringar, sortering av alla bilder (som kan vara upp till några tusen efter en dags bröllop) med eventuell efterbehandling och retuschering som kan ta många fler timmar extra än just den faktiska tiden som man fotograferas, vilket bara det har tagit många års lärande och testande.

Alla priser är inklusive moms för privatpersoner och jag innehar F-skattesedel!

Kan vi boka ett lägre paket och sedan uppgradera?

Är man osäker på hur mycket tid ni vill ha mig på plats så går det alltid boka ett mindre paket och sedan uppgradera till ett större i efterhand, gör man det fram till dagen innan bröllopet så ingår då även allt som inkluderas i paketet (utskrifter, album osv), om man däremot väljer att uppgradera på er bröllopsdag så är det då endast debitering per timme som gäller, och vid det fallet man kommer upp i samma antal timmar som ett färdigt paket så ingår inte allt extra som inkluderas i det större paketet, utan endast fotografering och ca 50st bilder/timme.

Så det lönar sig att boka ett större paket för att säkerställa att man får så mycket som möjligt ur sin investering. Att nedgradera paket går tyvärr inte om man väl gjort sitt val och betalt bokningsavgift då jag kan redan ha tackat nej till andra brudpar som också velat boka mig för ett likvärdigt eller större paket.

Ångerrätt.

Som privatperson som omfattas din bokning av distansavtalslagens bestämmelser. Du har rätten att ångra din bokning inom 14 dagar från bokningstillfället för full återbetalning. Detta gäller under förutsättningen att utförandet av beställd tjänst inte har påbörjats. För tjänst som har utförts, t.ex att vi redan har haft vår bokade fotografering (oavsett om bilder levererats eller ej) eller om digitala bilder har levererats så gäller ingen ångerrätt då det inte kan garanteras att nedladdade bilder har kopierats eller sparats ändå (detta gäller alla digitala tjänster).

Anmärkning om fel skall göras inom 7 arbetsdagar från leverans, därefter anses bilderna godkända.

Hur får jag använda bilderna jag köpt?

Som privatperson så får bilder som tagits av mig användas privat utan begränsning om inget annat avtalats i förväg, dvs att bilder får skrivas ut hur många gånger som så önskas för att hängas upp på väggen, läggas i fotoalbum eller ramas in för att visas upp hemma hos sig eller släktingar. Bilder får oftast också användas fritt digitalt på ens sociala medier som exempelvis Facebook, Instagram osv under förutsättning att bilderna inte beskärs eller redigeras i efterhand utan fotografens tillåtelse eller godkännande. Detta för att fotografens stil, estetik och konstnärliga anda skalla bevaras (vilket också förmodligen är anledningen till att du valt just mig som fotograf). Om det inte avtalats är det alltså inte godkänt att applicera t.ex 13 olika filter och beskära bilden så pass mycket så att bildens innehåll och "betydelse" förändras (viss beskärning pga av vissa sociala mediers utformning är ok så som Instagrams flöde då bildformatet är mindre än själva fotografiernas format som kommer ut ur kameran). Om bilder publiceras på sociala medier och webben så skulle jag bli väldigt glad om man inte glömmer att nämna fotografens namn (i det här fallet, mitt) i texten eller t.o.m tagga mitt företag så andra kan hitta till mig också. Använd då gärna vid publicering "Fotograf Jiannis Smalios", "www.smaliosfoto.se" eller tagga mig på:

Instagram: @jsmalios_foto
Facebook: @jsmalios_foto eller Fotograf Jiannis Smalios

Är du osäker så kan du vara lugn, innan varje beställd fotografering så skriver vi ett kontrakt med allt som ingår, villkor och förväntningar från båda parterna osv.

Som fotograf förbehåller jag mig rätten att använda bilderna i min egna marknadsföring på denna hemsida samt på min egna sociala kanaler och i tryckt form.

Polaroid-upplevelse?

Om du är en som som jag och älskar upplevelsen av att fånga ett ögonblick och se ditt unika verk komma till liv direkt på plats, då är polaroid något för dig. Du kommer se ditt verk (för tro det eller ej, det är ett konstverk) framkallas i det speciella ögonblicket, när det avslöjar sig i dina händer på bara några få minuter. Varje framkallning är unik och original, inga riktiga kopior kan göras på vare sig ögonblick eller film (men oroa dig inte, jag skannar bilderna för att göra digitala kopior). Varje gång avtryckaren trycks av så skapas nya och unika upplevelser med varje bildtagning. Behåll dina utskrifter eller skicka dem vidare till familjen, de är ett minne i fysisk form.

Varenda bild som tas räknas och går inte att ångra eller ändra i efterhand. Här handlar det om kreativitet och nostalgi, tänka tillbaka till den tid då man fick vänta i flera veckor efter att man lämnat in sina filmrullar för framkallning tills man fick se resultatet, för det är endast då man fick se om man faktiskt gjorde rätt eller inte, detta är lite samma sak fast det går något snabbare!

Jag dyker upp med mina polaroid kameror runt halsen och fokuserar på att bara dokumentera med polaroider, eller så kan vi alltid lägga till polaroidporträtt i era digitala bröllopspaket / porträttpaket. Kanske har du redan en fotograf för dagen (om inte, så vet du var jag finns) men vill gärna komplettera hen med analoga bilder. Inget krångel att behöva köpa in egen polaroid kamera och film, det tillhandahåller jag tillsammans med min expertis och konstnärliga öga! Jag dokumenterar stunderna från er dag på ett lite mer drömmigt, klassiskt sätt. Skicka bara ett mejl eller kontakta mig via frågeformuläret för en prisförfrågan.